4 Ekim 2011 Salı

GELİRİN TOPLANMASI VE BEYAN ESASI


GELİRİN TOPLANMASI VE BEYAN ESASI


Aksine hüküm olmadıkça gelir vergisi, mükellefin ve vergi sorumlusunun beyanı üzerine tarh olunur. Beyan esasında, beyan edilecek gelir mükellef veya vergi sorumlusu tarafından bir beyanname ile beyan edilir.
Gelirin toplanması, mükelleflerin çeşitli kaynaklardan bir takvim yılı içinde elde ettikleri vergiye tabi kazanç ve iratlar için yıllık beyanname vermeleri ve bu kazanç iratlarını yıllık beyannamede birleştirilmeleridir.
GVK’nun 85/1 fıkrası hükmüne göre, mükelleflerin GVK’nun 2’nci maddesinden yazılı kaynaklardan bir takvim yılı içerisinde elde ettikleri kazanç ve iratları için Gelir Vergisi Kanununda aksine hüküm olmadıkça yıllık beyanname vermeleri ve beyanı gereken gelirlerini yıllık beyannamede toplamaları zorunludur.
Yurt dışında elde edilen gelirlerin yıllık beyannamede toplanabilmesi   için, bu gelirlerin elde edilmiş olmaları gereklidir.

YILLIK BEYANNAME İLE BEYAN EDİLMESİ ZORUNLU OLAN GELİRLER : (GVK MD:85)
GVK’nun 85/2 fıkrası hükmüne göre, kazanç elde etmemiş olsalar (vergiye tabi gelir olmasada) bile yıllık beyanname vermek zorunda olanlar :
-          Ticari Kazanç (Basit Usul Dahil) Sahipleri,
-          Kazancı Gerçek Usulde tespit Edilen Zirai Kazanç Sahipleri,
-          Serbest Meslek Kazanç Sahipleri,

Diğer gelir unsurlarında, vergiye tabi gelir elde edilmesi halinde mutlak surette yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmesi gerekmektedir.

TOPLAMA YAPILMAYAN HALLER : (GVK md:86)

Aşağıda belirtilen gelirler için yıllık beyanname verilmez, diğer gelirler için beyanname verilmesi halinde bu gelirler beyannameye dahil edilmez.
1-      Tam Mükellefiyette;
a)      Gerçek usulde vergilendirilmeyen zirai kazançlar, bu Kanunun 75’inci maddesinin (15) numaralı bendinde yazılı menkul sermaye iratları, kazanç ve iratların istisna hadleri içinde kalan kısmı,
b)          Tek işverenden alınmış ve tevkif suretiyle vergilendirilmiş ücretler (birden fazla işverenden ücret almakla beraber, birden sonraki işverenden aldıkları ücretlerinin toplamı, 103’üncü maddede yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı – 2005 yılı için 15 Milyar lira (15.000YTL) – aşmayan mükelleflerin tamamı tevkif suretiyle verilendirilmiş ücretleri dahil) ,
c)      Vergiye tabi gelir toplamının [ (a) ve (b) bentlerinde belirtilenler hariç] 103’üncü maddede yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı [ 2005 yılı için 15 Milyar Lira (15.000YTL)] aşmaması koşuluyla Türkiye’de tevkifata tabi tutulmuş olan: Birden fazla işverenden elde edilen ücretler, menkul sermaye iratları ve gayrimenkul sermaye iratları,
d)          Bir takvim yılı içinde elde edilen ve toplamı 800 milyon lirayı (800YTL) aşmayan tevkifata ve istisna uygulamasına konu olmayan menkul ve gayrimenkul sermaye iratları.
2-      Dar Mükellefiyette; tamamı Türkiye’de vergilendirilmiş olan; ücretler, serbest meslek kazançları, menkul ve gayrimenkul sermaye iratları ile diğer kazanç ve iratlar.

TOPLAMA YAPILMAYAN HALLERE İLİŞKİN ESASLAR


-          Gerçek usulde vergilendirilmeyen zira kazançlar, 75’inci maddenin 15 numaralı bendinde yazılı menkul sermaye iratları, kazanç ve iratların istisna haddeleri içinde kalan kısmı, tutarı ne olursa olsun beyan edilmeyecek gelirler olarak belirlenmektedir.
-          Tek işverenden alınmış ve tevkif suretiyle vergilendirilmiş ücret, tutarı ne olursa  olsun beyan edilmeyecektir.
Birden fazla işverenden alınan ücret geliri elde edilmesi halinde ise, toplam ücret tutarı beyan sınırını geçse dahi, birinci işverenden sonraki işverenlerden alınan ücretler toplamının 2005 yılı için 15.000YTL’yi aşmaması halinde beyanname verilmeyecektir.
Birden fazla işverenden ücret alınması halinde, birinci işverenden alınan ücretin hangisi olacağı mükellefçe serbestçe belirlenebilecektir.
Diğer gelirleri nedeniyle beyanname verilmesi halinde, ücret gelirlerinin beyan edilip edilmeyeceğinin tespitinde, sadece birden sonraki işverenden elde edilen ücret gelirleri 86/1-b bendi uyarınca, beyan sınırı olan 15.000YTL ile kıyaslanacak olup, beyana tabi diğer gelirleri tutarının önemi bulunmamaktadır.
(Ücret gelirlerinin beyan edilip edilmeyeceğinin tespitinde, vergiye tabi gelir tutarının önemi yoktur. Ücret gelirleri, diğer gelir tutarlarından bağımsız düşünülecektir.)

TOPLAMA YAPILMAYAN HALLERE İLİŞKİN ESASLAR:

-          Maddenin 1/c bendi uygulamasında; tevkif suretiyle vergilendirilmiş bulunan menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarının beyan edilip edilmeyeceği ise şu şekilde belirlenecektir.Öncelikle tevkif suretiyle vergilendirilmiş bulunan toplam tutarı 15.000 YTL’yi aşmayan menkul ve gayrimenkul sermaye iratların tutarı, beyan edilmesi gereken diğer gelirlerin (ticari kazanç, mesleki kazanç, gerçek usulde zirai kazanç ile diğer kazanç ve iratlar) toplam tutarına (doğal olarak, 86/1-a,b bendindekiler hariç) eklenerek bulunan tutar 15.000YTL beyan sınırını geçiyorsa, tevkif suretiyle vergilendirilmiş bulunan menkul ve gayrimenkul sermaye iratları verilecek beyannameye dahil edilecektir.
Söz konusu beyan sınırının hesabında; bir ya da birden fazla işverenden ücret geliri elde ediliyorsa birden sonraki işverenlerden elde edilen ve toplam tutarı 15.000YTL’yi aşmayan ücret gelirleri dikkate alınmayacaktır.(86/1-b’ye göre beyan dışı olduğundan)
Netice itibariyle, 86/1-a,b bentlerinde belirtilen beyan edilmeyecek gelirler dışında kalan vergiye tabi gelirin, belli bir tutarı aşmaması halinde (15.000) Türkiye’de tevkifata tabi tutulmuş olan:

-Birden fazla işverenden elde edilen ücretler,(x)
-Menkul Sermaye İratları
-Gayrimenkul Sermaye İratları
yıllık beyanname ile beyan edilmeyecektir.
.............................................................................................
(x) Vergiye tabi gelirin 15.000 YTL’yi aşmaması, ücret gelirinin de bu tutarı aşmaması demektir. Dolayısıyla, bu haliyle zaten 86/1-b’ye göre beyan dışıdır.
Mükelleflerin tevkif suretiyle vergilendirilmiş menkul ve gayrimenkul sermaye iradının yanı sıra birden fazla işverenden elde edilmiş ücret gelirinin de bulunması ve birden sonraki işverenden elde edilen ücret gelirinin ise beyan sınırını aşması halinde tevkifata tabi menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarının tutarı ne olursa olsun bu gelirlerin ücret geliri ile birlikte beyan edilmesi gerekir.

TOPLAMA YAPILMAYAN HALLERE İLİŞKİN ESASLAR


-          Maddenin 1/c bendi uygulamasında kullanılacak “Beyan Formulasyonu”

KAZANÇ VE İRATLAR TOPLAMI
-Gerçek usulde vergilendirilmeyen zirai kazançlar
-GVK madde 75/15 ‘de yazılı menkul sermaye iratları
-Tek işverenden ücret alınması halinde alınan ücret geliri
-Birden fazla işverenden ücret alınması halinde birden sonraki işverenden alınan ve tutarı 15.000 YTL’yi aşmayan ücret geliri+birinci işverenden alınan ücret geliri
-Toplamı 800 YTL’yi aşmayan tevkifat ve istisna uygulamasına konu olmayan menkul ve gayrimenkul sermaye iratları
-Kazanç ve iratların istisna haddi içinde kalan kısmı
(=) VERGİYE GELİR TOPLAMI

-          Verilen formülde kazanç ve iratlar toplamından GVK konusuna giren gelirler toplamının anlaşılması gerekmektedir.
-          Söz konusu vergiye tabi gelirler toplamının bulunmasında, indirim uygulamasına tabi gelirlerin bulunması halinde indirim oranı uygulaması sonucu kalan tutar kazanç ve irat olarak dikkate alınacaktır.
-          Yapılan hesaplama sonucu elde edilen vergiye tabi gelir toplamı 2005 yılı için 15.000 YTL ile kıyaslanacaktır.
 A- Vergiye tabi gelir toplamı 15.000YTL’ye eşit veya düşük ise;
-          Gerçek usulde vergilendirilmeyen zirai kazançlar,
-          GVK Md:75/15’de yazılı menkul sermaye iratları
-          Ücret geliri (tek işverenden)
-          Birden sonraki işverenden alınan ve tutarı 15.000YTL’yi aşmayan tevkifata tabi tutulmuş ücret geliri
-          Toplamı 800YTL’yi aşmayan tevkifat ve istisna uygulamasına konu olmayan menkul ve gayrimenkul sermaye iratları
-          Kazanç ve iratların istisna haddi içinde kalan kısmı
-          Türkiye’de tevkifata tabi tutulmuş menkul ve gayrimenkul sermaye iratları
İçin yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmeyecek veya diğer gelirler nedeniyle verilecek beyannameye söz konusu gelirler dahil edilmeyecektir.

B- Vergiye tabi gelir toplamı 15.000YTL’den büyük bir tutar ise; 
-          Gerçek usulde vergilendirilmeyen zirai kazançlar
-          GVK md: 75/157de yazılı menkul sermaye iratları
-          Ücret geliri (tek işverenden)
-          Birden sonraki işverenden alınan ve tutarı 14milyarı aşmayan tevkifata tabi tutulmuş ücret geliri
-          Toplamı 800 milyonu aşmayan  tevkifat ve istisna uygulamasına konu olmayan menkul ve gayrimenkul sermaye iratları
-          Kazanç ve iratların istisna haddi içinde kalan kısmı
İçin yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmeyecek veya diğer gelirler nedeniyle verilecek beyannameye söz konusu gelirler dahil edilmiyecektir.


TOPLAMAYA YAPILMAYAN HALLERE İLİŞKİN ESASLAR:

-          Tevkifata ve istisnaya tabi olmayan menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarının beyanı, bunların toplam tutarının 800 YTL’yi geçmesi durumunda söz konusu olacaktır.Bu düzenlemeyle çok düşük gelirler için beyanname verilmesi zorunluluğu kaldırılmakta, mükellef ve vergi daire gereksiz ve verimsiz işlerden kurtarılmaktadır.
-          Dar mükellefler, Türkiye’deki ticari ve zirai faaliyetlerinden kazanç elde etmeseler de yıllık beyanname vermek zorundadırlar.(85/2) tevkifata tabi tutulmamış serbesk meslek kazancı
Dar mükellefler, elde ettikleri tevkifata tabi ücretler, serbest meslek kazançları, menkul ve gayrimenkul sermaye iratları ile diğer kazanç ve iratları için yıllık beyanname vermeyeceklerdir.(86/2) (Dar mükelleflerin kazançları diğer kazanç ve iratlardan ibaret ise, yıllık beyanname verme zorunlulukları yoktur.Elde edilen diğer kazanç ve iratlar GVK’nın 101’inci maddesine göre münferit beyanname ile beyan edilecektir.)

ÖRNEK 1 :

Bayan A, 2005 yılında mesken olarak kiraya verdiği apartman dairesi dolayısıyla 9.000YTL, işyeri olarak kiraya verdiği bir başka menkulu dolayısıyla da brüt 12.000YTL kira geliri elde etmiştir. Bayan A’nın  elde ettiği işyeri kira geliri üzerinden 2.640 YTL gelir vergisi kesintisi yapılmıştır. Mükellefin vergiye tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iratlarından ibaret olup, götürü gider usulünü seçmiştir.

220 Seri nolu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yapılan düzenlemeye göre “elde ettiği mesken kirası gelirinin istisna haddini aşan tutarı ile vergi kesintisine tabi işyeri kira gelirinin toplamı 15.000YTL’yi (2005 yılı için) aşan gayrimenkul sermaye iradı sahipleri beyanname vereceklerdir.


1- Mesken Kira Geliri                        9.000
2-İşyeri Kira Geliri                                        12.000
3-Toplam GMSİ                                            21.000
4- GMSİ İstisnası                                          2.000
5- İstisna Sonrası GMSİ                                19.000
6- Götürü Gider (19.000 X %25)                  4.750
7- GVK Matrahı                                            14.250
8- Hesaplanan Gelir Vergisi                          2.850
9- Mahsup Edilecek Gelir Vergisi                 2.640
10- Ödenecek Gelir Vergisi                           210


ÖRNEK 2 :

Bayan (D) üç ayrı şirkette yönetim kurulu üyesi olup, 2005 yılı gelirleri aşağıdaki gibidir.Ücret gelirlerinin tamamı tevkif yoluyla vergilendirilmiştir,.

Birinci işverenden alınan ücret                      30.000YTL
İkinci işverenden alınan ücret                        10.000YTL
Üçüncü işverenden alınan ücret                    6.000YTL
Konut Kira Geliri                                          5.000YTL

ÇÖZÜM:

Bayan D birden fazla işverenden aldığı ücret gelirinin yanı sıra mesken geliri elde etmiştir.Beyanname verilip verilmeyeceği öncelikle ücret gelirleri dikkate alınarak değerlendirilecektir.
Ücret gelirleri ile ilgili olarak birinci işverenden aldığı ücret hariç, ikinci ve üçüncü işverenden alınan ücretlerin toplamı 15.000YTL beyan sınırını aştığı için birinci işverenden alınan ücrette dahil olmak üzere ücret gelirinin tatamı beyan edilecektir.
 Konut kira gelirinden 2.000YTL istisna tutarı düşülecek olup, kalan tutar gayrimenkul sermaye iradı olarak beyannameye dahil edilecektir.

ÖRNEK    3:

Bay E’nin 2005 yılı gelirleri aşağıdaki gibi olup, ücret gelirleri ile işyeri kira gelirleri tevkif yoluyla vergilendirilmiştir.


Birinci işverenden alınan ücret                                  55.000YTL
İkinci işverenden alınan ücret                                   10.000YTL
Konut Kira Geliri                                                      8.000YTL
İşyeri Kira Geliri (Brüt)                                             12.000YTL


ÇÖZÜM :

Kazanç ve iratlar toplamı                                           85.000
Birinci işverenden alınan ücret          55.000
İkinci işverenden alınan ücret            10.000
Konut kira geliri                                 8.000
İşyeri Kira geliri (brüt)                       12.000

(-) İratların istisna haddi içinde kalan kısmı              2.000
     Konut kira geliri                            2.000
(-) Birden sonraki işverenden alınan ve tutarı
15.000 YTL’yi aşmayan ücret geliri
+ birinci işverenden alınan ücret geliri                      65.000
= Vergiye Tabi Gelir toplamı                                    18.000

Vergiye Tabi Gelir Toplamı 15.000YTL’den yüksek olduğundan; tevkifata tabi işyeri kira geliri ile konut kira geliri birlikte beyan edilecek, 2.000YTL istisna tutarı düşülecek 6.000 milyar (mesken) + 12 milyar işyeri (brüt) = 18 milyar  (15 milyarı aştığı için beyan edilecektir.) elde edilen matrah üzerinden hesaplanan vergiden tevkif yoluyla alınan vergiler mahsup edilecektir.

ÖRNEK 4: 

Bay G, 2005 yılında tamamı tevkif yoluyla vergilendirilmiş işyeri kira geliri, mevduat faiziyle birlikte konut kira geliri elde edilmiştir.

İşyeri kira geliri (brüt)                        9.000 YTL
Konut kira geliri                                 5.800 YTL
Mevduat faizi                                    50.000 YTL

ÇÖZÜM :

Mevduat faizi geliri, GVK Geç.Md:55 uyarınca beyan dışı olduğundan tutarı ne olursa olsun beyan edilmeyecektir.
Konut kira gelirinden 2.000 YTL istisna düşülecek olup, kalan tutar her alukarda beyan edilecektir.
İşyeri kira geliri ise, elde edilen gayrimenkul sermaye iradı tutarı (9.000 + 3.800 = 12.800) 15.000 YTL’lik beyan sınırını aşmadığından beyannameye dahil edilmeyecektir.

ÖRNEK 5:

Doktor Masum ÖZCAN Ankara Hastanesinde çalışmaktadır. Aynı zamanda sıhhiyede bulunan muayenehanesinde serbest meslek faaliyetini icra etmektedir. 2005 yılında elde etmiş olduğu gelirlerin yıllık gayrisafi tutarları toplamı aşağıdaki gibidir.

Ücret geliri                             29.000 YTL
Serbest meslek kazancı          66.000 YTL
Mevduat faiz geliri                 150.000 YTL
Basit usulde mükellefe
Kiraya verilen işyerinden       600 YTL

ÇÖZÜM:

Mükellef Masum ÖZCAN serbest meslek kazancı nedeniyle yıllık gelir vergisi beyannamesi vermek zorundadır. Mükellef ücret gelirinin tamamı tek işverenden elde edilmiş ve gelir vergisi kesintisini tabi tutulduğundan ücret geliri tutarına bakılmaksızın beyannameye dahil edilmeyecektir. (86/1-b)

Aynı şekilde mevduat faizleri de GVK Geç Md:55’e göre gelir vergisinden istisna olduğundan beyan dışında kalacaktır.
Basit usulde mükellefe kiraya verilen işyerinden elde edilen 600 milyon lira tutarındaki gayrimenkul sermaye iradı daha önce tevkifata ve istisnaya konu olmadığından ve 800 YTL beyan sınırının da altında kaldığından beyan edilmeyecektir.(86/1-d)

ÖRNEK 6:

Avukat Ahmet Beyin 2005 yılı içinde elde etmiş olduğu serbest meslek kazancının yanı sıra tamamı tevkif yoluyla vergilendirilmiş iki iş verenden ücret geliri ile yine tamamı tevkif yoluyla vergilendirilmiş işyeri kira geliri bulunmaktadır.

Serbest meslek kazancı                                  30.000 YTL
Birinci işverenden alınan ücret                      39.000 YTL
İkinci işverenden alının ücret                        9.000 YTL
İşyeri kira geliri (brüt)                                    9.000 YTL

ÇÖZÜM:

Mükellef elde etmiş olduğu serbest meslek kazancı nedeniyle mutlaka beyanname vermek zorunda.Birinci işverenden alınan hariç ikinci işverenden alınan ücret geliri ise 15.000 YTL’lik beyan sınırını aşmadığından vergiye tabi gelir hesabından dikkate alınmayacaktır.

Kazanç ve iratlar toplamı                                                      87.000 YTL
   -Serbest meslek kazancı                  30.000 YTL
   -Birinci işverenden alınan ücret      39.000 YTL
   -İkinci işverenden alınan ücret        9.000 YTL
   -İşyeri kira geliri(brüt)                     9.000 YTL
(-)Birden sonraki işverenden alınan ve tutarı
    15.000 YTL aşmayan ücret geliri +
    birinci işverenden alınan ücret geliri                                 48.000 YTL
 =Vergiye tabi gelir toplamı                                                  39.000 YTL

Vergiye tabi gelir toplamı 15.000 YTL’yi aştığından tevkifata tabi işyeri kira geliri serbest meslek kazancı olarak vereceği beyannameye dahil edilecektir.

ÖRNEK 7:

Bay A’nın 2005 yılı geliri şunlardır: Götürü gider usulünü seçmiştir.

            -Mesken Kira geliri (V:D:12.000)                 5.000YTL
            -İşyeri kira geliri     (V:D:30.000)                  4.000YTL
                                                                   (Tevkifatı :880.YTL)
            -Mevduat Faizi                                              9.000YTL

ÇÖZÜM :

Kazanç ve iratlar toplamı                                                      18.000 YTL
            -Mevduat faizi                       9.000YTL
            -Mesken Kira Gelir                5.000YTL
            -İşyeri Kira Geliri(brüt)          4.000YTL

(-) Kazanç ve iratların istisna haddi içinde kalan kısmı        11.000YTL
            -Mevduat Faizi                       9.000YTL
            -Mesken                                 2.000YTL
= Vergiye tabi Gelir toplamı                                                 7.000YTL

    Vergiye tabi gelir toplamı gelir toplamı 15.000YTL’den düşüktür. Mesken kira gelirinin beyanı için verilecek yıllık GV  beyannamesine işyeri kira geliri dahil edilmeyecektir.

            Safi İradın Hesaplanması :                 Gayrisafi İrat (mesken)          5.000
                                                                       Vergiden istisna tutar             2.000
                                                                       Kalan                                      3.000
                                                                       Giderler (3.000*%25)                        750
                                                                       Safi İrat                                  2.250

           Mükellefin Yıllık GV Beyanı :           GMSİ                                     2.250
                                                                       Kar                                         2.250
                                                                       Vergiye Tabi Gelir Satır         2.250
                                                                       Hesaplanan GVK                   450
                                                                       Ödenmesi Gereken GV         450

ÖRNEK 8:

Bay D’nin 2005 yılı gelirlerinden ücret ve işyeri kira gelirleri tevkif yoluyla vergilendirilmiştir.

Birinci işverenden alınan ücret                                              50.000 YTL
İkinci işyerinden alınan ücret                                                  4.000 YTL
Üçüncü işyerinden alınan ücret                                               3.000 YTL
İşyeri kira geliri (brüt)                                                           10.000 YTL
26.07.2001 tarihinden sonra
ihraç edilen hazine bonosu faiz geliri                        400.000 YTL

ÇÖZÜM :

Kazanç ve iratlar toplamı                                                      467.000 YTL
(-)Kazanç ve iratların istisna haddi
içinde kalan kısmı
                 -Hazine Bonosu faiz geliri
(İndirim oranı ve istisna edilen miktar)toplamı                     371.233 YTL
                 (174.033+197.200)
                 -Birden sonraki işverenden alınan
ve tutarı 15.000 YTL’yi açmayan ücret geliri
+ birinci işverenden alınan ücret geliri                                  57.000 YTL
                =Vergiye tabi gelir toplamı                                   38.767 YTL
                 (28.767+10.000)

                Devlet tahvili ve hazine bonosu faiz gelirinin beyan edilmesi gereken tutarı 15.000 YTL’den yüksek olduğundan; tevkifata tabi işyeri kira geliri beyan edilecek gelire dahil edilecektir.


YILLIK BEYANNAMEYE DAHİL KAZANÇ VE İRATLARDA ZARAR MAHBUBU

-Genel Esas:Gelirin yıllık beyannamede toplanması ve beyan edilmesi sırasında, gelir kaynaklarının bir kısmında oluşan zararlar, diğer gelir kaynaklarından elde edilen kazanç ve iratlardan mahsup edilebilir.
-Geçmiş Yıl Zararları: İlgili vergilendirme döneminde mahsup neticesinde kapatılmayan zarar kısmı, izleyen yılların gelirinden indirilir. Ancak, arka arkaya beş yıl içinde mahsup edilmeyen zarar bakiyesi izleyen yıllara devrolunamaz.
-Yurt Dışı Zararların İndirimi: Yurt dışı faaliyetlerden doğan zararlar, ülke içinde elde ediler gelirlerden belli koşulların yerine getirilmesi halinde mahsup edilebilir.
-Mahsup Edilemeyecek Zararlar:
1)Gayrimenkul ve menkul sermaye iratlarında gider fazlalığından doğanlar hariç, sermayede meydana gelen azalmalar zarar olarak kabul edilmez.
2)Diğer kazanç ve iratlardan doğan zararların mahsubu yapılamaz.
3)Türkiye’de gelir vergisinden istisna edilen kazançlarla ilgili yurt dışı zararlar, yurt içi kazanç ve iratlardan mahsup edilemez.


BEYANNAME ÜZERİNDE YAPILACAK DİĞER İNDİRİMLER

GVK Md:89’a göre, mükellefler yıllık beyanname ile bildirecekleri gelirlerden aşağıda yazılı olan giderleri indirebilme imkanına sahiptirler.

1) Sigorta Primi ve Bireysel emeklilik Katkı Payı indirimi
2)Eğitim ve Sağlık harcamaları indirimi
3)Sakatlık İndirimi

Hiç yorum yok: